zondag 22 april 2012

Generaliteitsland

Harm Uringa, lid van de Provinciale Staten van Limburg en voormalig lid van de PVV, maakte van de week in een spoeddebat over het bezoek van de Turkse president aan de provincie Limburg gewag van de omstandigheid dat zijn voormalige partijgenoten Geert Wilders en Laurence Stassen Limburg meer schade hadden toegebracht ‘dan alle bezetters in de voorbije tweeduizend jaar’. Uringa deed deze stelling niet ex tempore. Het was geen hartenkreet. Hij las het voor. Het stond op papier. Hij had er dus over nagedacht.

Wat bezielt iemand (naar verondersteld mag worden een weldenkend mens, hij is immers een lid van een gremium dat toch een zekere intelligenite vereist – of is dat teveel verlangd of gehoopt?) om zo’n opmerking te maken? En op welke bezetters doelt Uringa?

Uringa doet het voorkomen alsof Limburg gedurende de afgelopen tweeduizend jaar meer bezet dan onbezet is geweest, alsof Limburg de inzet van of speelbal in conflicten tussen verschillende buiten-Limburgse partijen is geweest. Misschien heeft het eerbiedwaardige statenlid in een helder moment een associatie gehad met de tragische geschiedenis van België dat eeuwenlang als het slagveld van Europa gold. Ik hoop inderdaad dat hij die associatie gehad heeft want dat getuigt in elk geval van een greintje intellectueel vermogen.

Nogmaals de vraag: over welke bezetters heeft Uringa het? Wat ligt er meer voor de hand dan aan onze oosterburen te denken die Limburg in mei 1940 veroverden en delen ervan tot in 1945 bezet hielden. Maar die usurpator hield heel Nederland en op enig moment zelfs vrijwel het gehele vasteland van Europa in zijn greep. De situatie waarin Limburg verkeerde, was dus niet uniek. Wat zijn de andere gevallen van bezetting dan? Refereert Uringa in meer algemene zin aan de tijd tot het begin van de negentiende eeuw toen Limburg of delen van Limburg inderdaad vaak van eigenaar wisselden? Ik kan het me niet voorstellen. Dit is de historische Groninger en Zeeuw en Zuid-Hollander ook allemaal overkomen. En als Limburger die nog steeds in Limburg woont, heb ik niet het idee dat al dat gedoe tot ernstige provinciale trauma’s heeft geleid waar de Limburgers ook nu nog onder gebukt gaan. Zelfs de Limburgers die zich bewust zijn van hun geschiedenis maken zich daar niet druk over. Waar heeft Uringa het dan over?

Volgens mij verwijst Uringa naar de periode dat Limburg, net als menig ander gebied aan de rand van het huidige Nederland en België overigens, als zogenaamd Generaliteitsland rechtstreeks onder het bestuur van de Staten-Generaal van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden viel en als wingewest werd uitgebuit. Hoe vreemd het ook klinken moge, hiervan hebben sommige Limburgers nog steeds last. In de ogen van die zeer sensibele provinciegenoten is Limburg nog steeds een Generaliteitsland, een door Den Haag achtergestelde, verontachtzaamde uithoek van het land. Ziedaar de Limburgse kwetsuur waarop het Limburgse Ressentiment is gestoeld waarvan vooral binnen de gelederen van de PVV menige gevoelige ziel de nodige hinder ondervindt. Er wordt dan ook een heleboel gelamenteer geproduceerd.

Als gevolg van het spoeddebat in de Provinciale Staten van Limburg is de coalitie van PVV, CDA en VVD in de provincie gevallen. Dat mag een gelukkige afloop genoemd worden waarbij de provinicie, het land en de democratie baat hebben. Ook de nieuwe blijk van zelfuitholling binnen de PVV, in wat langzaam uitgroeit tot een lange reeks van zelfdestructieve daden, mag als een heugelijk feit betiteld worden. Het wachten is op het moment dat er niets meer van dit zootje ongeregeld zal zijn overgebleven.

En gistermiddag is dan ook het schip van de onderhandelingen in het Catshuis op de politieke klippen gelopen waardoor het kabinet denkelijk zal vallen. De ondergang van de PVV heeft zijn aanvang genomen. Vrijheid van meningsuiting? Snoer ze democratisch de mond, dat stelletje zwetsneuzen!

© 2012 Leo van der Sterren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten