donderdag 8 augustus 2013

Het massale

Er geldt en telt in deze wereld maar één ding en dat is het grote getal. Vandaar uit laat zich het ultieme doel formuleren waarnaar de strevingen gericht zouden dienen te zijn: de massa bereiken. Kwantiteit, daar gaat het om.

Dat doel – de massa bereiken – heiligt nagenoeg alle middelen, nee, het heiligt alle middelen. Alles en iedereen moet om aandacht schreeuwen. Alles en iedereen moet opvallen, moet groeien, het liefst exponentieel. Datgene wat door de massa genegeerd wordt, ontbeert waarde. Iedereen die niet de menigte aanspreekt, speelt geen rol van betekenis. Daarbij dient de te bereiken doelgroep uit te dijen, dat is niet onbelangrijk. De lat van de kwantiteit wordt almaar hoger gelegd, telkens weer.

Uit de grootsheid van het getal vloeit macht voort. Des te imposanter het getal, des te meer macht. En omgekeerd: naarmate het getal klein is, groeit de machteloosheid. Wie er niet in slaagt om tot de massa’s door te dringen en die achter zich te krijgen, die kan zich slechts wentelen in bare onmacht. Vergetelheid zijn droeve lot. Gefaald. Geflopt. Mislukt zijn leven waarvan hij, als alle menselijke wezens, er slechts één van bezit. Geen tweede kans. Geen hoop. Geen troost.

© 2013 Leo van der Sterren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten