zaterdag 3 augustus 2013

De Praeyland Steam Estate Lawn Mower

Geproduceerd in de decennia ter weerszijden van novecento was de Praeyland Steam Estate Lawn Mower een van de eerste gemotoriseerde grasmaaiers.

De maaier bestond uit een chassis dat een verticale stoomketel torste en de hoogte bedroeg ongeveer één meter tachtig. Het apparaat werd aangedreven door een kleine ééncilinder stoommotor met een groot vliegwiel en een tandwieloverbrenging naar de achterste aandrijfrol. De gehele machinerie was onafgedekt, in die tijd niet ongewoon. De stoomketel werd met olie gestookt in plaats van met steenkool om de werklast van de bestuurder te reduceren; tegelijkertijd sturen en steenkool aanvullen zou een oncomfortabele combinatie hebben opgeleverd.

Het onderhoud van grote grasoppervlaktes zoals gazons bij kastelen en landhuizen, in parken of van speelvelden vergde het nodige arbeidsvermogen wanneer dit met behulp van handgrasmaaiers diende te gebeuren. Oorspronkelijk werd het werk gedaan door een linie van mannen met zeisen, maar toen de kosten van arbeid stegen en de nette coupure van de kooimaaier de norm stelde, diende men een andere manier van maaien te bedenken.

Ofschoon stoom al tientallen jaren als de voornaamste bron van aandrijving gold (maar de concurrent zich al aandiende in de vorm van de inwendige verbrandingsmotor), duurde het tot 1893 voordat de eerste bruikbare gazonmaaier op stoom werd vervaardigd. Deze grasmaaimachine was ontworpen door Jimmy John Jones van de firma Praeyland in Lancashire.

De Praeyland Steam Estate Lawn Mower kon door één persoon bediend worden en nam de noodzaak weg om een trekdier, waarvoor wellicht geen andere taken bestonden, te huisvesten en te voeden. Maar de bedieningsman moest wel vakkundig zijn in de aanwending van de machine die dodelijk onvergeeflijk kon zijn bij onbekwaamheid of onoplettendheid. Zo’n vakman zou dan ook een gepaste beloning bedingen. De machine was bovendien duur in aanschaf en vereiste nauwlettend onderhoud, zoals alle stoommachines.

Anders dan in Frankrijk, hebben er in Engeland nooit systematisch aristocratische koppen gerold.

© 2013 Leo van der Sterren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten