zaterdag 21 september 2013

Geen visie

Als met een te hete aardappel heeft iedereen opeens zijn mond vol met het woord ‘visie’, vooral in de context van het gebrek eraan. Als je Jan en alleman zou moeten geloven, bestaat er onderhand geen enkele instantie meer die nog in het bezit is van het artikel ‘visie’ (eigenlijk moet het met een hoofdletter: ‘Visie’). PSV en Mariss Jansons missen Visie, net als de verzamelde Nederlandse ondernemers. De Europese Commissie, het CDA, de vaderlandse advocatuur, de Vereniging van Vuilnisophalers, het Spinoza-genootschap, het Verbond ter Bevordering van J. D. Salinger, de Lutjebroekers en de Waterlanders, zij allen leggen een fataal gebrek aan Visie aan de dag. Het Nederlandse kabinet etaleert geen Visie, de laatste tijd in het bijzonder premier Rutte en minister van defensie Hennes. President Obama heeft zich visieloos in het Syrische wespennest begeven dat als bij toverslag in een heus mijnenveld kan veranderen. Plotseling eisen burgers en buitenlui massaal dat hen horizonten en vergezichten, oneindige visioenen en visioenen van oneindigheid voorgeschilderd worden. Van iedereen en alles behalve henzelf verlangen zij dat de zogenaamde strategische doelen in het leven worden geopenbaard en dat hen uiteindelijk een totaalpakket aan zingeving wordt voorgeschoteld, compleet met performance indicatoren en de hele reutemeteut.

De kwestie met het woord ‘visie’ is een typisch geval van de omstandigheid dat er zich een zegger heeft gemanifesteerd, een zegger van woorden omdat woorden zich zo lekker en gemakkelijk laten wegzeggen. Van de omstandigheid dat die iemand het in zijn bolle hoofd heeft gehaald dat, omdat een woord er is, het voorwerp dat door het woord wordt aangeduid, er eveneens moet zijn. De hele godsakkerse wereld zal godverdomme een visie hebben! Vervolgens is de gebruikelijke meute stomme oetlullen achter de bezitter van het bolle hoofd aan gelopen en voilà, een rage had het licht gezien. Alle zeikzwammen van deze wereld, verenigt u!

Zeikzwammen, ja…en controlfreaks. Obsessieve minutentellers. Wichelaars der teleologie. Van-de-wieg-tot-het-graf-regulateurs. Soldateske snobisten van het anorganische. Geen enkel besef slechts een fractie van de kruimel op de rok van het universum te zijn. Visie, het zou wat...

© 2013 Leo van der Sterren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten