maandag 23 december 2013

Amphorismen 3

Woorden, woorden, woorden. Heerlijk zoals je de taal kunt kneden en modelleren. Flexibiliteit vormt een belangrijk, zo niet het belangrijkste kenmerk van taal. Maar tevens de meest onderschatte eigenschap. Kromme dingen maak je recht met taal. En ook: als het niet is wat het lijkt, dan lijkt het niet op wat het is.

De hele mik van mak.

Als we zeggen ‘god’, dan is ‘god’ in het leven geroepen, maar dat wil niet zeggen dat ‘god’ is. Taalspelen: van ‘god’ ‘dog’ maken.

Leven is het verliezen van illusies: één voor één bladderen de zinsbegoochelingen af.

Nog nooit naar aanleiding van reclame op radio of televisie iets aangeschaft – eerder is de werking averechts: reclame op radio of televisie die moet aanzetten om een product of dienst te kopen, vormt een reden om de aanschaf van dat product of die dienst juist angstvallig te vermijden.

Een rat voor ogen draaien.

Wat is een impulssubject? Een impulssubject is een razende Roeland. Een pias van de spontaniteit. Een slachtoffer van een regen van prikkelsperen.

I’m a writer, not a reader.

Lui zweet is gauw gereed.

Hervormen. In de politiek heeft iedereen de mond vol over structurele hervormingen. Wat zouden hervormingen moeten zijn? Aanpassingen van beleid en regels naar veranderde omstandigheden. Wat zijn hervormingen in de praktijk van nu? Een van de middelen om bezuinigingen door te voeren.

In Japan zegt men niet: ‘de klant is koning’ , maar ‘de klant is god’.

Het kunnen, maar denken het niet te kunnen. En het daarom niet doen.

Portret van de artiest als mislukkeling.

Beamen. Van een ‘het zij zo’ voorzien.

Hij was van het oog. Hij werd van het woord.

Van goeiigheid niets waard.

Een Engels en Russisch sprekende Nederlander die Duits verstaat, in België woont, Frans heet, een Deense dog bezit, de Griekse beginselen is toegedaan, het vaak Spaans benauwd heeft en in zijn Italiaans gekruide leven ook al eens kennis heeft gemaakt met een Zweedse band en een Poolse landdag.

© 2013 Leo van der Sterren


Geen opmerkingen:

Een reactie posten